"Vetëdija". (Osho)

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
"Mësues, je i rrezikshëm!"

Filozofi.


Ekzistonte një mësues i madh budist, Nagarzuna.
Dikur erdhi një hajdut dhe e takoi. Kështu që pyeti Nagarzunën: "A ka ndonjë mundësi që të arrij aty ku keni arritur ju?" Por duhet t'ju bëj të qartë një gjë: Jam hajdut. Dhe një gjë tjetër: Nuk mund të ndaloj vjedhjen, kështu që mos m'a vendosni si kusht.
Do të bëj gjithçka që më thoni, por nuk mund të ndalem të vjedh.
U përpoqa shumë herë dhe dështova, kështu që hoqa dorë. E kam pranuar fatin tim, që jam hajdut.
Pra, le të mos flasim për këtë. Jua bëj të qartë që nga fillimi."
Nagarzuna tha: "Pse ke frikë se do të flas për këtë?"
Hajduti tha: "Por, sa herë që shkoj te një murg, te një prift, te një njeri i shenjtë, gjithmonë më thotë:" Së pari duhet të ndalosh të vjedhësh."
Nagarzuna qeshi dhe tha: "Atëherë do duhet të kesh shkuar te hajdutët, sepse përndryshe pse duhet t'u interesonte?" Mua nuk më intereson aspak! ”
Hajduti qeshi dhe tha: "Atëherë, mirë. Më duket se mund të bëhem studenti juaj. Jeni mësuesi i duhur.”
Nagarzuna e pranoi si student dhe i tha: "Tani mund të largohesh dhe të bësh gjithçka që të pëlqen, por me një kusht: Bëje me vetëdije. Shko, hap shtëpi, merr gjëra, vidh, bëj gjithçka që të pëlqen, nuk më intereson, nuk jam hajdut. Por çfarëdo që të bësh, bëje me vetëdije të plotë."
Hajduti nuk e kuptoi që po binte në grackë. Tha:
"Në rregull, do ta provoj."
Pas tre javësh, u kthye dhe tha:
"Mësues, jeni i rrezikshëm! Kur jam i vetëdijshëm nuk mund të vjedh. Nëse vjedh, vetëdija zhduket. Jam i bllokuar."
Nagarzuna tha: "Mjaft me vjedhjet e tua! Nuk më interesojnë. Nuk jam hajdut që të më interesojnë. Tani vendos! Nëse do të jesh i vetëdijshëm, atëherë vendos ti. Nëse nuk dëshiron, atëherë ti vendos përsëri."
Burri tha: "Por tani është e vështirë. Kam marrë një shije të vogël të vetëdijes dhe është kaq e bukur! Asgjë tjetër nuk vlen në jetë!"
"Mbrëmë", vazhdoi hajduti, "arrita të hyj për herë të parë në pallatin e mbretit. Hapa thesarin. Mund të isha bërë njeriu më i pasur në botë, por më ndoqe ti dhe duhej të isha i vetëdijshëm. Kur isha i vetëdijshëm, papritmas nuk kisha asnjë motivim, as dëshirë. Kur isha i vetëdijshëm, diamantët më dukeshin si gurë, me gurë të zakonshëm. Kur humba vetëdijen, thesari ishte përsëri atje.
Dhe prita dhe e bëra këtë shumë herë dhe u bëra si një Buda dhe as nuk mund ta prekja, sepse e gjithë gjëja dukej pa kuptim, budallëk, gurë, gurë të zakonshëm! Çfarë po bëj? Të humb veten për disa gurë të thjeshtë? Por më pas humba vetëdijen dhe më pas diamantet u bënë të bukur përsëri. Në fund, vendosa se nuk ia vlen."
Pasi të jeni të vetëdijshëm, asgjë nuk ia vlen. Keni përjetuar lumturinë më të madhe të jetës.
Atëherë, krejt papritur, shumë gjëra ndalojnë. Bëhen pa kuptim, budallëqe. Nuk ekziston motivimi, nuk ekziston dëshira, ëndrrat kanë mbaruar.
"Vetëdija". (Osho)
 
Last edited:

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
Gruaja thotë "dashuria ime", por pas fjalës "dashuria ime" gjenden veshjet që mendon. (Osho)

Nuk do duhej askush të flasë e të veprojë si të jetë i fjetur. Ky është çelësi i vetëm. Të fjeturit jetojnë secili në botën e vet. Ëndrrat janë private, absolutisht private! Askush nuk mund të hyjë në ëndrrën tënde. Nuk mund të ndani një ëndërr as me personin që dashuroni. Bashkëshortët flenë së bashku në të njëjtën shtrat, por ëndërrojnë veçmas. Nuk mund të ndani një ëndërr, sepse ëndrra nuk është asgjë. Si të ndani asgjënë? Është diçka absolutisht jo-ekzistente. Nuk mund ta ndani. Ëndërroni vetëm. Sepse janë aq shumë ata që flenë, prandaj ka kaq shumë botë. Ju keni botën tuaj. Kur jeni në gjumë, jeni të mbyllur brenda mendimeve tuaja, në realitetet tuaja, në ëndrrat tuaja, në dëshirat tuaja. Kur takoni një njeri tjetër, përplasen dy botë. Botët që përplasen, kështu është situata. Vini re dy bashkëshortë kur diskutojnë. Vetëm diskutim nuk është ai që bëjnë. Ai mendon zyrën, pagën e tij, dhe ajo mendon veshjen që do të veshë për Krishtlindjet. Gjithkush jeton në botën e tij, në një botë private, por ato botë private takohen diku, ose më mirë përplasen, pasi veshja e gruas varet nga paga e bashkëshortit dhe paga e bashkëshortit duhet të blejë veshjen e saj. Gruaja thotë "dashuria ime", por pas fjalës "dashuria ime" gjenden veshjet që mendon. Fjala "dashuria ime" nuk do të thotë ato që shkruajnë fjalorët, sepse çdo herë që një grua thotë "Dashuria ime" është vetëm një maskë dhe burri menjëherë frikësohet. Sigurisht që nuk e shfaq, sepse kur tjetra të thotë "dashuria" e saj, nuk mund t'i shfaqni frikë, kështu që thotë: "Çfarë është e ëmbëla ime?" Por ka frikë, sepse mendon pagën e tij dhe Krishtlindjet po afrohen rrezikshëm.
Gruaja e Nastradinit i thoshte: "Çfarë po ndodh burri im? Kohët e fundit, edhe kur qaj dhe më rrjedhin lotët, nuk më pyet, pse qan".
Nastradini tha: "Mjaft me këtë histori! Më kushtojnë shtrenjtë pyetje të këtij lloji. Në të kaluarën, e kam bërë shpesh këtë gabim. Këto lot nuk janë lot, janë fustane, janë shtëpi e re, janë mobilje, janë makinë e re. Shumë gjëra janë të fshehura pas atyre lotëve.
Asnjë dialog nuk është i mundur sepse ekzistojnë dy botë private Vetëm konflikti është i mundur. Ëndrrat janë private, e vërteta nuk është private. E vërteta nuk mund të jetë private. E vërteta nuk mund të jetë imja apo juaja.
 

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
Dikush ju tha diçka para dhjetë vitesh dhe ju ende e mbartni. (Osho)
Filozofi.


Nuk po them të braktisni kujtesën tuaj të vërtetë. Kjo do të ishte pa kuptim! Kujtesa juaj e vërtetë është e nevojshme. Duhet të dini emrin tuaj, kush është babai, kush është nëna, kush është gruaja, kush është fëmija dhe cila është adresa juaj. Duhet të ktheheni në hotel, duhet të gjeni përsëri dhomën tuaj. Nuk po flas për kujtesën e vërtetë, por për atë psikologjike. Problemi nuk është kujtesa aktuale, por ndikimi psikologjik i saj. Mundohuni të kuptoni ndryshimin.
Dje ju fyeu dikush. Sot e takoni përsëri. Kujtimi i vërtetë është se "ky njeri më fyeu dje". Kujtesa psikologjike është se kur e shihni këtë person, zemëroheni. Ndërsa e shihni këtë njeri, filloni të vloni brenda vetes. Dhe njeriu mund të vijë të rrëfehet. Njeriu mund të vijë të kërkojë falje. Mund ta ketë kuptuar gabimin e tij. Mund ta ketë kuptuar sjelljen e tij të pavetëdijshme. Mund të vijë të pajtohet me ju, por ju zieni, zemëroheni dhe filloni të bërtisni.
Nuk e shihni fytyrën e tij këtu dhe tani. Ende jeni të prekur nga dje. "Por dje është dje! Sa ujë ka rrjedhur në lumin Gangi? Ky njeri nuk është i njëjti njeri. Njëzet e katër orë kanë sjellë shumë ndryshime. As ju nuk jeni i njëjti person.
Kujtesa e vërtetë thotë: "Ky njeri më fyeu dje". Por kjo "më" ka ndryshuar. Ky njeri ka ndryshuar. Pra, është si një incident midis dy personave me të cilët nuk keni më asnjë marrëdhënie. Atëherë, jeni psikologjikisht të lirë. Nuk thoni, "Jam ende i zemëruar". Nuk ka mbetur fare zemërim. Kujtesa ekziston, por nuk ka asnjë ndikim psikologjik. E takoni njeriun ashtu siç është tani dhe e takoni ashtu si jeni tani.
Vetëdija është një lum i vazhdueshëm.
Kur them të braktisni kujtesën tuaj, dua të them kujtesën psikologjike, nuk dua të them kujtesën e vërtetë. Kapitulli i djeshëm u mbyll. Nuk nevojitet ta mbartni gjatë gjithë jetës tuaj. Por ju vazhdoni ta mbartni. Dikush ju tha diçka para dhjetë vitesh dhe ju ende e mbartni. Nëna juaj dikur u zemërua me ju kur ishit fëmijë, dhe ju ende e mbartni. Babai juaj ju goditi kur ishit të vegjël dhe ju e mbartni ende, dhe mund të jeni shtatëdhjetë vjeç.
Këto kujtime psikologjike peshojnë mbi ju. Shkatërrojnë lirinë tuaj, shkatërrojnë gjallërinë tuaj, ju bllokojnë. Kujtesa e vërtetë është shumë e dobishme.
Dhe duhet të kuptohet edhe një gjë tjetër: Kur nuk ka kujtesë psikologjike, kujtesa e vërtetë është shumë e saktë, sepse kujtesa psikologjike i peshon dhe e trazon.
Kur jeni shumë të ngarkuar psikologjikisht, mund të mbani mend me saktësi? Kjo eshte e pamundur! Dridheni, ndodh tërmet brenda jush. Si mund të mbani mend saktësisht se çfarë ndodhi? Do të ekzagjeroni. Do të shtoni diçka, do të fshini diçka, do ta mbani mend pak më ndryshe. Nuk mund të mbështeteni në atë që mbani mend.
Personi që nuk ka kujtesë psikologjike është i besueshëm. Kjo është arsyeja pse kompjuterët janë më të besueshëm se njerëzit, sepse kompjuterët nuk kanë kujtesë psikologjike. Thjesht regjistrojnë ngjarjet, ngjarjet e thata dhe të zhveshura.
Kur flisni për një ngjarje, edhe atëherë nuk është një ngjarje. Eshtë futur shumë imagjinatë. E keni falsifikuar, e keni ndryshuar, e keni pikturuar, keni vënë ngjyrat tuaja. Ajo që ju kujtohet nuk ka asnjë lidhje me vetë ngjarjen.

"Krijimtari". Osho.
 

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
Dhe kur dikush jeton gjysmë jete, krijon një ferr për veten e tij çdo moment. (OSHO)
Filozofi.


Bëni gjëra me gjithë zemrën tuaj, me gjithë intensitetin brenda jush.
Çdo gjë e bërë me gjysmë zemre nuk sjell kurrë gëzim në jetë. Sjell vetëm dëshpërim, stres, torturë dhe tension, sepse çdo herë që bëni diçka me gjysmë zemre, ndaheni në dy pjesë, dhe kjo është një nga fatkeqësitë më të mëdha që u ka ndodhur njerëzve, gjithçka është e dyzuar. Dëshpërimi në botë nuk përbën befasi. Eshtë një rezultat i natyrshëm i të jetuarit me gjysmë zemre, duke bërë gjithçka me vetëm një pjesë të ekzistencës së tij, ndërsa tjetra është rezistenca, kundërshtimi, lufta.
Dhe çfarëdo që të bësh me gjysmën e ekzistencës tënde do të të çojë drejt pendimit, dëshpërimit dhe ndienjës që mbase pjesa tjetër që nuk ka marrë pjesë ishte e drejta, sepse duke ndjekur atë pjesë, nuk ke arritur asgjë tjetër përveç një situatë të mjerueshme. Por po ju them: nëse do të kishit ndjekur pjesën tjetër, rezultati do të ishte i njëjti. Çështja nuk është kë pjesë do të ndiqni, por nëse do ta bëni plotësisht apo jo. Të gjendeni në aktivitet të plotë ju sjell gëzim. Edhe një veprim i zakonshëm, i parëndësishëm që bëhet me intensitet absolut sjell madhështi në ekzistencën tuaj, plotësinë, kënaqësinë e thellë. Çdo gjë e bërë me gjysmë zemre, sado e mirë, të sjellë dëshpërim.
Dëshpërimi nuk vjen nga veprimet tuaja, dhe as gëzimi nuk vjen nga veprimet tuaja. Gëzimi vjen kur të jeni të plotë. Pavarësisht se çfarë veprimi ndërmerrni, dëshpërimi vjen si rezultat kur jeni i fragmentuar. Dhe kur njeriu jeton gjysmë jete, njeriu krijon ferr për veten e tij çdo moment, dhe se ai ferr bëhet gjithnjë e më i madh.
Njerëzit pyesin: "A ka një ferr diku, apo a ka një parajsë diku?", sepse të gjitha fetë flasin për ferrin dhe qiellin sikur të ishin pjesë e gjeografisë së universit. Nuk janë fenomene gjeografike, janë në psikologjinë tuaj. Kur mendja juaj, kur zemra juaj, kur ekzistenca juaj shtyhet në dy drejtime në të njëjtën kohë, krijoni ferr. Dhe kur jeni një i tërë, një njësi, një bashkësi organike, në këtë bashkësi organike, lulet e qiellit fillojnë të lulëzojnë. Njerëzit ende vazhdojnë të shqetësohen për veprimet e tyre: cili veprim është i drejtë dhe cili është i gabuar? Çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe? Perceptimi im është që çështja nuk është një akt specifik, por psikologjia juaj.
Kur jeni të plotë, është mirë. Dhe kur ndaheni, është keq. Të dyzuar vuani. Të bashkuar kërceni, këndoni, festoni.

*Libri i Kuptimit*
 

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
Meditimi është natyra juaj e vërtetë – ai jeni ju.

Ai është qenia juaj. Ai nuk ka kurrfarë lidhjeje
me veprimet tuaja: nuk mund ta keni, nuk mund të mos e keni,
nuk mund ta posedoni, ai nuk është ndonjë gjësend,
ai jeni ju, ai është qenia juaj.
KUNDROJENI QIELLIN
Meditoni për qiellin dhe kurdo që keni kohë thjesht bini në tokë dhe kundrojeni qiellin. Le të jetë ky kontemplacioni juaj. Po deshët të luteni, lutjuni qiellit. Po deshët të meditoni, meditoni për qiellin, ndonjëherë me sytë hapur, ndonjëherë me sytë mbyllur. Se qielli është edhe në ju; ashtu siç është i madh përjashta, ashtu i madh është edhe në ju.
Ne qëndrojmë pikërisht në pragun e qiellit të brendshëm dhe të jashtëm dhe që të dy janë saktësisht proporcionalë. Ashtu siç qielli i jashtëm është i paskaj, ashtu është edhe i brendshmi. Qëndrojmë pikërisht në prag dhe mund të zhdukemi në të dyja drejtimet. Këto janë ato dy mënyrat me të cilat mund të zhdukeni.
Po u zhdukët në qiellin e jashtëm, atëherë kjo është lutje; po u zhdukët në të brendshmin, atëherë ky është meditim, por në fund rezulton e njëjta: jeni zhdukur.
E ata dy qiej nuk janë dy. Dy janë vetëm shkaku se jeni ju, ju jeni linja që i dalloni. Kur ju zhdukeni, zhduket edhe ajo linjë, atëherë ajo që është brenda është jashtë, e ajo që është jashtë, është brenda.(osho)...!
 

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
DASHURIA ESHTE E VETMJA RELIGJON,ESHTE I VETMI ZOT.

"Te dashurit e mi,ju dua!
Dashuria eshte mesazhi im,lereni te jete dhe juaji!
Dashuria eshte ngjyra ime,eshte ambienti im.
Per mua DASHURIA eshte i vetmi religjon,gjithe restua eshte vec mbeturina...e gjithe cka mbetet eshte vec ripertypje mendore.
Dashuria eshte e vetmja gje konkrete e jetes,gjirhcka tjeter eshte vec iluzion.
Lereni qe dashuria te rritet brenda jush e ZOTI do te rritet ne menyre spontane.
Nese ju mungon dashuria,do ju mu goje ZOTI dhe cdo gje.
Pa DASHURI,nuk mund te kete asnje lloj rruge drejt ZOTIT.
ZOTI munnd te jete i harruar nga juve,por nese e kujtoni nepermjet dashurise,atehere ZOTI do te ndodhe me shenjat e tij ne vazhdim.
Ne fakt nuk ka ZOT,por nje esence Hyjnore.
ZOTI eshte paraqitja e Universit,kur dashuroni ,ja Ai behet prezent.
Por kur nuk dashuroni,si mund te shfaqet .
Jeni juve gjithmone ne vazhdimesi refleksi ,ne milione menyra,kuptimi e tij.
Nese do ta doni ZOTIN,AI Egziston,nese nuk e doni,si mund tju shfaqet e te flisni me te,s epse nuk jeni as juve vete!
DASHURIA te ben nje njesi,jo nje bashkim,kujtoje te jeshe njesh si ai dhe te jeshe nje bashkim,mund te jene ne je bashkim por te ndare,ndersa kur jane nje,jane e njejta gje.
Ne fillim Dashuria te jep nje bashkim te brendeshme dhe kur konkretizohet ky bashkim, i brendshem,"bashkimi i dyte" ndodh spontanisht,nuk duhet te besh asgje.
Ne kete pike fillon te ndihesh ne nje bashkim me te gjithen,qe ndodhet rreth teje.
Pika e ujit humbet ne Oqean dhe Oqeani humbet ne nje pike uji.
Ne kete moment,ne jete moment te orgazmes ndermjet teje dhe gjithckaje,ti behe nje BUDE.
Ky eshte nje moment qe esenza e BUDES,te bashkangjitet.
Ke qene gjithmone, jo i vetdijshem!
Ne DASHURI ti humbet,mendja jote humbet.
Ne Dashuri ndjen komplet nje relaksimin.
Ky eshte mesimi im,une mesoj Dashuri dhe nuk ka asgje me te evoluar se Ajo."

OSHO
 

Passion

V.I.P
Staff member
Administrator/e
Regjistruar
Jun 22, 2020
Mesazhe
2,487
Pëlqime
1,818
Pikë
113
Tek Osho lehtesisht dallohet disi e pak rebelizmi.
Lirine qe ai sugjeron bie ne kontradite me instiktet e ketij njeriu. :)

Diku lexova se Amerika e kish debuar se e kishin akuzuar per pedofili.

Me ngjan absurde kjo. :)
 

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
Tek Osho lehtesisht dallohet disi e pak rebelizmi.
Lirine qe ai sugjeron bie ne kontradite me instiktet e ketij njeriu. :)

Diku lexova se Amerika e kish debuar se e kishin akuzuar per pedofili.

Me ngjan absurde kjo. :)
Se dija
 
Top