Pirja e lehtë mund të vonojë plakjen e trurit, sugjeron studimi

Siar

Illyrian blood
Administrator
Regjistruar
Jun 15, 2020
Mesazhe
452
Pëlqime
363
Pikë
63
Website
forumi.net
1605524041226.png


Ndërsa plakemi, është e mençur t’i kushtojmë më shumë vëmendje shëndetit tonë të trurit nëse duam të shmangim rënien njohëse dhe sëmundjen Alzheimerit.

Hulumtimet kanë treguar se adoptimi i zakoneve të caktuara në dietën tonë dhe mënyrën e jetesës mund të rrisë – ose të ulë – në mënyrë dramatike shanset tona për zhvillimin e një problemi të trurit të lidhur me moshën.


Dhe kohët e fundit, shkenca sugjeron që pirja e lehtë mund të ndihmojë në vonimin e plakjes së trurit dhe të ngadalësojë rënien njohëse.

Pirja dhe plakja e trurit
Sipas një studimi të ri të kryer nga studiues nga Universiteti i Gjeorgjisë, pirja e alkoolit mund të vonojë plakjen e trurit – por vetëm nëse e bëni atë në mënyrën e duhur. Studiuesit synuan të studionin lidhjen midis konsumit të alkoolit dhe ndryshimeve në funksionin njohës me kalimin e kohës midis një popullate të të rriturve të moshës së mesme dhe të moshuar në SHBA.Për ta bërë këtë, 19.887 pjesëmarrës u rekrutuan dhe u kërkua që të përfundojnë sondazhe për shëndetin dhe stilin e jetës së tyre çdo dy vjet. Atyre iu bënë pyetje se sa alkool konsumuan dhe sa shpesh. Çdo sasi më pak se tetë pije në javë për gratë dhe 15 në javë për burrat u konsiderua si pije “e lehtë deri e moderuar”, shkruan First For Women.

Ekipi gjithashtu mati funksionin njohës të pjesëmarrësve duke përdorur një seri testesh duke parë statusin e tyre të përgjithshëm mendor, rikujtimin e fjalëve dhe fjalorin. Këto rezultate u përdorën për të llogaritur një rezultat total të njohjes. Studiuesit më pas vlerësuan performancën e subjekteve si të lartë ose të ulët, që do të thotë se funksioni i tyre njohës ose mbeti i lartë me kalimin e kohës ose filloi të bjerë.
Krahasuar me subjektet që nuk pinin fare, studiuesit zbuluan se ata që pinë një ose dy pije në ditë performuan më mirë në testet njohëse dhe treguan më pak shenja të rënies njohëse me kalimin e kohës. Faktorë të tjerë si mosha, niveli i arsimimit, dhe nëse personi që konsumonte duhanin gjithashtu u morën parasysh.

Sa është shumë?
Sipas këtij studimi, pirja e lehtë, e përcaktuar si tetë pije në javë për gratë, u konsiderua numri optimal për plakjen e shëndetshme të trurit. Kjo është rreth një pije në ditë – dhe ju patjetër duhet të synoni t’i rralloni ato!Studime të tjera sugjerojnë që pirja e madhe (e përcaktuar si më shumë se tre pije në ditë për gratë) mund të ketë efekte të dëmshme në tru. Një tjetër studim tregoi se pirja e tepërt në këtë mënyrë jo vetëm që çon në një shfaqje të hershme të rënies njohëse, por madje përkeqësoi simptomat!
 

BRYG

V.I.P
Anëtar/e
Regjistruar
Jul 14, 2020
Mesazhe
165
Pëlqime
157
Pikë
43
Eshte shume e thjeshte. Nese tri pije ne dite e demtojne trurin shume, nje pije e dëmton pak.
Nuk ka nevoje per studime.
 
Top