Patriku shqiptar i Kishës bullgare që shpëtoi hebrenjtë në Luftën e Dytë Botërore

Siar

Illyrian blood
Administrator
Regjistruar
Jun 15, 2020
Mesazhe
452
Pëlqime
363
Pikë
63
Website
forumi.net
1605522948340.png


Nga: Ruben Avxhiu

Marko Konstandini (Marko Konstantinov) ishte një shqiptar nga Pogradeci që u vendos në Sofje të Bullgarisë, ku veç të tjerash kontribuoi në botimin më 1898 të veprës në gjuhën shqipe: “Kalendari Kombiar”.


Sipas informacioneve të postuara nga studiuesi Dimitar Bechev, djali i tij u bë prift në Bullari dhe shpejt u njoh si një nga klerikët më në zë të vendit – me emrin Kiril.

Nga posti i Mitropolitit të Plodvivit, Kirili i Bullgarisë luajti një rol të madh në ndalimin e deportimeve të mbi 1,500 hebrejve në kampet e përqendrimit në 1943.

Kur Kisha Bullgare rifitoi statusin e autoqefalisë në vitin 1953, djali i Marko Konstandinit u shpall Patriarku i parë i saj, një post që e mbajti deri sa vdiq në 1971.

Për shpëtimin e hebrenjve gjatë luftës, ky Patriark me origjinë shqiptare i Kishës së Bullgarisë, gëzon sot një vend nderi në Muzeun e Yad Vashemit.

Shkrimi (linku: KËTU) është nga ceremonia e nderimit të tij dhe Metropolitit Stefan në Yad Vashem. Pjesëmarrës (në fotografi duke marrë letrat e mirënjohjes) ishin edhe mbesa e Stefanit edhe nipi i tij Kirilit, profesori Kiril Markov.
 
Top