Mjegullnaja Laguna

Nicktjeter

V.I.P
Anëtar/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
425
Pëlqime
354
Pikë
63
laguna.jpg
Eshte nje re gjigande yjesie e mbushur me hidrogjen dhe pluhur dhe rreth 6000 km drite larg, ndodhet ne yjesine e Shigjetarit .
Ky kompleks madheshtor eshte nje nder fabrikat e yjeve ne galaksine tone. Dhe kjo fuqi e madhe tregon mu ne qender nje zone me 15 vite drite.
Mbulesa te perbera me gazra qe mbeshtjellin yjet e sapolindura qe jonizojne materien perreth me driten e tyre te theksuar ultraviolet.
Kjo fotografi eshte marre nga teleskopi Hubble dhe eshte arritur duke shumuar imazhet bardhe e zi duke u nisur nga 3 filtra :
E kuqja perfaqeson nxjerrjen e azotit te jonizuar nje here ( N II) dhe , le te themi, hidrogjen i eksituar (H-alpha)
Dhe blu perfaqeson nxjerrin e oksigjenit te jonizuar dy here ( O III)
Kompozimi i ketyre ngjyrave nxjerr ne pah detaje marramendese, mahnitese, te kesaj mjegullnave.
Ne te majte lart, jashte fushe fare, ndodhet ylli Herschel 36, nje nder yjet me te ngrohta e me te ndriquara gjate nates e cila eshte nje levietan (referohu librit te Hobbes) qe me rrezatimin dhe eres e tij yjore po e ndez dhe e detajon (sikur skulpturat) mjegullnajen Laguna.
Duke folur ne gjuhe astrononomie, keto jane figura qe kapen shkarazi, zgjasin mijra vite ( qe jane pak) por ne gjithsesi jemi ketu, dhe kemi aq fat qe ti admirojme, te ndergjegjshem se sa gjera te tjera ne kemi humbur per shkak te ''dritares'' tone njerzore aq te zvogeluar.
 

BRYG

V.I.P
Anëtar/e
Regjistruar
Jul 14, 2020
Mesazhe
127
Pëlqime
127
Pikë
43
Paska emër të bukur! Mjegullnaja Laguna!
 
Last edited:

Genti

Antar i njohur
Anëtar/e
Regjistruar
Sep 16, 2020
Mesazhe
151
Pëlqime
90
Pikë
28
View attachment 539
Eshte nje re gjigande yjesie e mbushur me hidrogjen dhe pluhur dhe rreth 6000 km drite larg, ndodhet ne yjesine e Shigjetarit .
Ky kompleks madheshtor eshte nje nder fabrikat e yjeve ne galaksine tone. Dhe kjo fuqi e madhe tregon mu ne qender nje zone me 15 vite drite.
Mbulesa te perbera me gazra qe mbeshtjellin yjet e sapolindura qe jonizojne materien perreth me driten e tyre te theksuar ultraviolet.
Kjo fotografi eshte marre nga teleskopi Hubble dhe eshte arritur duke shumuar imazhet bardhe e zi duke u nisur nga 3 filtra :
E kuqja perfaqeson nxjerrjen e azotit te jonizuar nje here ( N II) dhe , le te themi, hidrogjen i eksituar (H-alpha)
Dhe blu perfaqeson nxjerrin e oksigjenit te jonizuar dy here ( O III)
Kompozimi i ketyre ngjyrave nxjerr ne pah detaje marramendese, mahnitese, te kesaj mjegullnave.
Ne te majte lart, jashte fushe fare, ndodhet ylli Herschel 36, nje nder yjet me te ngrohta e me te ndriquara gjate nates e cila eshte nje levietan (referohu librit te Hobbes) qe me rrezatimin dhe eres e tij yjore po e ndez dhe e detajon (sikur skulpturat) mjegullnajen Laguna.
Duke folur ne gjuhe astrononomie, keto jane figura qe kapen shkarazi, zgjasin mijra vite ( qe jane pak) por ne gjithsesi jemi ketu, dhe kemi aq fat qe ti admirojme, te ndergjegjshem se sa gjera te tjera ne kemi humbur per shkak te ''dritares'' tone njerzore aq te zvogeluar.
Me pelqen se gjithmone mbylljet i ben qe te na prekesh ne shpirt😎
 
Top