Mjegullnaja Banane

Nicktjeter

Per aspera ad astra.
Staff member
Super Moderator
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,061
Pëlqime
841
Pikë
113
Afro 12.000 vite drite jete larg ndodhet mjegullnaja Banane. Mos me shihni keshtu sepse sia dhashe une emrin. Emri i saj ne fakt vjen pikerisht sepse ka formen e nje...(spoiler) banane.
Ne te vertete mjegullnaja me emetime eshte shume me e madhe dhe krijon nje flluske te plote nese shihet nga ekspozime me te gjata e diametra me te medha ,derisa arrin te mbledhe me pak drite te zbehte ne skajet e saj. Mjegullnajat me emetjme shkelqejne,sic e thote emri, me drite qe leshohet te brendshme dhe jo te pasqyruar. Praktikisht drita ultraviolete shume e nxehte dhe e shndritshme jonizon gazin e hidrogjenit qe duke u komninuar serish leshojne kete drite.

Ylli pergjegjes per gjithe kete eshte nje nga leviatanet ( leviatani eshte krahasuar me dicka kaotike,pa kontroll shpesh here nga ana bibilike krahasuar me Krijuesin,Zotin) e kozmosit : WE18,nje yll i Wofl-Rayet ,nje supergjigande blu e mbase ne fund te jetes se saj e gatshme te shpertheje ne nje sipernova.
E ku do shpertheje? Jo ne qender te mjegullnajes. Eshte pak me tutje..pak a shume ne qender te harkut te kalter te bananes.
Forma asimetrike e "sferes" e krijuar nga era yjore dhe nga jonizimi i gazit me shume mundesi vjen nga fakti qe mjedisi nderyjor rreth WR18 nuk eshte i njetrajtshem : aty ku eshte me j rralle flluska eshte shperndare pa probleme,ku eshte me e dendur eshte krijuar nje vale perplasje qe shkelqyese. Pra..pjesa e bananes.
Komplet mjegullnaja ka nje diameter me.75 vite drite. Nje banana split me permasa kozmike


FB_IMG_1621144692332.jpg
CHPDB
Foto : Mike Selby e Roberto Colombari - APOD 7/5/21
 
Top