Ekstrakt nga libri i Robin Sharma "Kush do qajë kur të vdesësh?"

Uarda

Besimi yt dhe i imi gjykohen çdo ditë.
Staff member
Moderator/e
Regjistruar
Jun 23, 2020
Mesazhe
1,930
Pëlqime
826
Pikë
113
Location
Bornholm Danimarke
Para se të flisni keq, numëroni deri në 100.

"Të gjithë mund të zemërohen, është e lehtë. Por të zemërohesh me personin e duhur, në shkallën e duhur, në kohën e duhur, për arsyen e duhur dhe në mënyrën e duhur, nuk është e lehtë”, na mëson Aristoteli.
Me kaq shumë stres dhe kaq shumë presion në jetën tonë, është e lehtë të humbasim gjakftohtësinë me pengesën më të vogël. Ndërsa nxitojmë në shtëpi nga puna në fund të një dite tjetër rraskapitëse, i ulërijmë shoferit të ngadaltë para nesh, i cili duket se beson se ka gjithë kohën e botës.
Kur bëjmë blerje në supermarket, zemërohemi me nëpunësin që na dërgon në korridor të gabuar për të gjetur përbërësit për darkën tonë. Dhe kur hamë darkën, i bërtasim njeriut që ka guxim të marrë në telefon dhe të na ndërpresë duke u përpjekur të na shesë një produkt të ri.
Kur e humbni gjakftohtësinë tuaj çdo ditë, problemi është se bëhet zakon. Dhe si me shumicën e zakoneve, në një moment zhvillohet në natyrën tuaj të dytë. Marrëdhëniet personale prishen, marrëdhëniet e biznesit prishen dhe besueshmëria juaj zvogëlohet, pasi të gjithë tani ju shikojnë si të paparashikueshëm. Njerëzit efektivë dhe të besueshëm janë të qëndrueshëm dhe, në shumë mënyra, të parashikueshëm.
Kohët e vështira kërkojnë njerëz gjakftohtë, të cilët ruajnë gjakftohtësinë dhe qetësinë nën stres. Aftësia për të qëndruar i qetë gjatë një krize mund t'ju mbrojë nga vitet e stresit dhe dhimbjes.
Fjalët e ashpra, të cilat shpëtuan nga një moment i vetëm inati, shpesh ishin të mjaftueshme për të prishur miqësitë. Fjalët janë si shigjeta: pasi të lëshohen, është e pamundur t'i kthesh pas përsëri. Prandaj i zgjidhni fjalët tuaja me kujdes.
Një mënyrë jashtëzakonisht e mirë për të kontrolluar nervat tuaja është të numëroni deri në njëqind para se t'i përgjigjeni dikujt që ju ka mërzitur.
Një strategji tjetër është ajo që unë e quaj "Sprova e Tri Portave".
Të mençurit e lashtë flisnin vetëm nëse fjalët që do të shqiptonin kalonin nëpër tre porta. Në portën e parë pyesnin veten: "A janë këto fjalë të sinqerta?" Nëse do të ishin, fjalët mund të shkonin deri në portën e dytë. Atje, të mençurit pyesnin: "A janë të nevojshme këto fjalë?"
Nëse po, fjalët arrinin te porta e tretë, ku pyetja ishte: "A janë këto fjalë të sjellshme?" Dhe vetëm nëse përgjigjja ishte pozitive edhe këtë herë, fjalët liroheshin nga buzët e tyre dhe dërgoheshin jashtë në botë.
"Trajtoni njerëzit sikur të ishin ashtu si duhet të jenë dhe ndihmojini të bëhen atë që janë në gjendje të jenë", kishte thënë poeti gjerman Johann Wolfgang von Goethe.
Vlen të zbatohen këto fjalë të mençura në jetën tonë.

Ekstrakt nga libri i Robin Sharma "Kush do qajë kur të vdesësh?"
 
Top