Drejtëshkrimi! Gjuha shqipe.

Plutoni

VIP
Anëtar/e
Regjistruar
Jul 19, 2020
Mesazhe
64
Pëlqime
40
Pikë
18
Location
North Macedonia
Website
www.meemira.net
Reformat duhen nisur nga gjuha

Për të vërejtur se në çfarë derexheje është shteti sot mjafton të shihen dokumentet e tij. Çdo ditë e më keq. Në rrjete sociale qarkulloi sot kjo shkresë. Ndër të tjera në të vërehen:

-Mungesa të germës “ë”.
-Përdorimi i fjalëve të zakonshme si “oficer”, “mjeko-ligjore”, “ekspertë”, me germa të mëdha sikur të ishin emra të përveçëm.
-Mungesa të germave në fjalë, apo keqshkrime të fjalëve. (Është e tmerrshme të vëresh se ende nuk dinë se fjala “çfarë” shkruhet pa apostrof).
-Mosvendosja e apostrofit në trajtat e shkurtra (t’i, t’u, etj).
Shkrimi i keq i adresave. Rrugën e shkruajnë pa thonjëza, si fjalë të zakonshme me germë të vogël.
-Prania germës “I” të madhe në mes të fjalisë, sespe ende nuk dinë që ka program kompjuterik edhe shqipja.
-Shkurtesa të panevojshme të institucioneve në format “Kom.Pol.”. Nuk ka arsye për mosshkrimin e plotë dhe të qartë të tyre.

Marre ne FB nga K. Dervishi
 
Top